Gitte Ottosen
Politiker. Gruppeformand for Socialdemokraterne i byrådet i Billund Kommune
Gitte Ottosen

Give kan gøre Billund større

mandag, 21 marts 2005 17:52 by Gitte
Vejle Amts Folkeblad mandag den 21. marts 2005

Grindsted - Billund kommuner er som bekendt langt i fusionsforhandlingerne, en proces som tilsyneladende er foregået på en positiv måde. Vi er stærkt på vej til at få en ny kommune med ca. 27.000 indbyggere. En absolut lilleput i forhold til de megakommuner, som bliver vores naboer.

Men her - lige før - den fremtidige struktur bliver fastlåst for de næste 30 - 40 år - er der grund til at stoppe op, og tænke sig om endnu engang. Hvad var der lige, der skete. Sådan som jeg husker det, var Grindsted fra starten meget åben over for andre kommuner, hvilket også kom til udtryk på borgermødet i Lynghallen. Billund var nok noget mere lukket. Så skete der en hel masse ”bøvl” med Give. De planlagde bl.a. en folkeafstemning uden først at have en ordentlig dialog med Grindsted/Billund. I det hele taget vidste de ikke rigtig, hvad de ville, og man må vel sige, at byrådet i Give var uprofessionel i hele håndteringen af sagen.

Ovenstående er imidlertid sådanne ting, som ikke må afgøre den fremtidige struktur. Her bør man løfte sig op og se det hele lidt mere i helikopterperspektiv. Det er det, som indenrigsministeriet sammen med Thorkild Simonsen gør netop nu. Og kigger man ned fra helikopteren, så er den ny Billund kommune altså meget lille. Der kan med rette stilles spørgsmål ved, om en sådan kommune i fremtiden ville kunne løfte de opgaver som pålægges, og samtidig kunne skabe den tilstrækkelige udvikling for området.

Strukturkommissionen kom frem til, at de mest effektive kommuner vil være på omkring 40.000 indbyggere. Netop den størrelse, som Billund kommune ville kunne få, såfremt Give kommer med.

Får vi denne størrelse, vil kommunen også bedre kunne komme i betragtning f.eks. ved placeringen af de nye beskæftigelsescentre. Indvendingerne er jeg opmærksom på. Det bliver anført, at Give kommune har en økonomi og struktur, som ikke er fristende for Billund. Men alt det kan jo løses, når der kommer dygtige politikere i det nye byråd.

Jeg ved, at der er stærke kræfter i Give byråd, som ønsker, at der bliver en ny mulighed for at tilslutte sig Billund. Der er heller ikke megen tvivl om, at rigtig mange borgere i alle de tre gamle kommuner synes om ideen. Jeg ved, at indenrigsministeriet og Thorkild Simonsen gerne ser det.

Mit håb er derfor, at politikerne og specielt borgmestrene i Grindsted og Billund, endnu engang vil overveje sagen, og give fremtiden en bedre chance for vores nye kommune. Det er den nok vigtigste beslutning som de nogensinde kommer til at træffe.
Det kan nås endnu, sagen er ikke lukket!

Har i øjeblikket 4.0 point givet af 4 læsere

  • Currently 4/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tags:  
Kategorier:   Kommune | Kommunesammenlægning
Menu:   E-mail | Permalink