Gitte Ottosen
Politiker. Gruppeformand for Socialdemokraterne i byrådet i Billund Kommune
Gitte Ottosen

Ufleksibel madordning

søndag, 31 januar 2010 02:33 by Gitte

Indlæg i Jyske vestkysten, vejle Amtsfolkeblad og ugeaviserne i uge 5

 

Når regeringen er vægelsindet og laver om på en ordning, mindre end en måned efter, at den er trådt i kraft. Og når regeringen tillige fremstår utroværdig og uden forståelse for de økonomiske konsekvenser, såvel indførelsen af madordningen som ændringen af samme har for kommunerne – ja så har vi efter min mening en ny politisk situation.

 

Loven om, at alle børn i daginstitutioner skal have tilbud om et sundt frokostmåltid, har ellers fået en positiv start i Billund Kommune. En række daginstitutioner fremstiller selv frokostmåltidet og dem, der ikke har tilstrækkelig køkkenkapacitet, modtager maden fra en ekstern leverandør. Nu er loven imidlertid lavet om – af den selvsamme regering, som har indført den. Forældrebestyrelsen i de enkelte daginstitutioner får fremover mulighed for hvert andet år, at fravælge kommunens tilbud. På trods heraf, har Børne- og kulturudvalgsformand Preben Jensen (V) udtalt, at ”ombygningen af køkkenerne ufortrødent fortsætter”.

 

Forældrebestyrelserne har endnu ikke drøftet sagen, så udtalelsen forekommer meget skråsikker. Måske ønsker forældrebestyrelserne at fravælge ordningen, hvilket jo er deres ret. At fortsætte ombygning af køkkenerne er samtidig en beslutning, Preben Jensen ikke egenhændigt kan træffe. Sagen må og skal drøftes politisk og jeg vil selvfølgelig anmode om, at få den på udvalgets dagsorden. Spørgsmålet er, om vi har råd til, at ombygge daginstitutionskøkkener, når der ingen som helst garanti er for, at forældrebestyrelserne rent faktisk beslutter, at de skal bruges til at lave frokost i? Og selvom de siger ja nu – hvad så om to år? Har vi ikke fornuftigere ting at bruge pengene til indenfor børneområdet i Billund Kommune? Og vil det ikke være både billigere og mere fleksibelt, at de institutioner der i dag ikke selv kan fremstille måltidet, fortsætter med at modtage maden udefra? Mit bud vil være, at vi stopper køkkenudbygningen straks. Den politiske proces har været en rodet og uskøn forestilling, og der må være grænser for, hvor meget regeringen skal trække kommunerne rundt ved næsen.      

Har i øjeblikket 5.0 point givet af 3 læsere

 • Currently 5/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Kategorier:   Kommune | Børn og unge | Globen
Menu:   E-mail | Permalink

Skattelettelser, men ingen velfærd

onsdag, 27 januar 2010 05:06 by Gitte

Indlæg i Jyske Vestkysten, Vejle Amtsfolkeblad og ugeaviserne i uge 4 2010 

I de sidste par uger har man næsten ikke kunnet slå en avis op uden at se store overskrifter om de meget barske tider, kommunerne og borgerne går i møde. Kommunerne skal spænde livremmen ind, og må affinde sig med nulvækst i de kommende år, lyder det fra Regeringen. En voldsom udmelding forud for forhandlingerne mellem Kommunernes Landsforening og Regeringen om økonomien i 2011. Voldsomt fordi en nulvækst reelt betyder servicenedgang. Lønninger og omkostninger stiger jo fortsat. Så hvor er det lige, vi folkevalgte skal skære i servicen ude hos borgerne? Er det færre timers hjemmehjælp til de ældre, man forestiller sig? Måske en dårligere normering i daginstitutionerne? Eller er det klassekvotienterne, der skal sættes op? Udsigterne er skræmmende og man kan konstatere, at Regeringen på ingen måde har haft ret, når de har påstået, at vi både kunne få skattelettelser og velfærd.

 

Fra socialdemokratisk side har vi hele tiden sagt, at der ikke var råd til begge dele. At danskerne måtte vælge. Regeringen valgte for os. De gav skattelettelser til dem, der i forvejen har så rigeligt. Og nu skal regningen betales. For der kommer altid en regning, når man bærer sig ufornuftigt ad. Desværre lander den på vores skuldre, ude i kommunerne.

 

Flere Venstrepolitikere i Billund Kommune har allerede været i gang med at kridte skoene: Nu skal vi i gang med at effektivisere og prioritere. Og selvfølgelig skal vi det. Vi har jo ligesom ikke noget valg. Men jeg håber virkelig, at det nye byråd forstår, at holde tungen lige i munden, i den proces vi skal igennem. At menneskeligheden ikke går tabt, selvom der er krise. At vi hele tiden holder os for øje, at de bedste ideer ofte ligger gemt hos dem, der har fingrene nede i ”suppedasen” i det daglige. Det er samtidig mit håb, at vi forstår, at tænke langsigtet og investerer i fremtiden, samt at vi lægger vægt på at forebygge - ellers vil omkostningerne på den lange bane komme med uformindsket styrke. Det bliver en vanskelig proces, vores borgmester skal lede os igennem og det er et tungt ansvar, der ligger på hans skuldre.

Har i øjeblikket 5.0 point givet af 3 læsere

 • Currently 5/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Kategorier:   Kommune | Børn og unge | Økonomi | De ældre
Menu:   E-mail | Permalink